Piekarnik to jeden podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Niemal codziennie używamy go do przyrządzania różnorodnych potraw. A jak używamy, to również brudzimy. Najbardziej uporczywym zabrudzeniem, jakie spędziło sen z powiek wielu osobom jest przypalony piekarnik. Jak go wyczyścić? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów.
Dobór danej metody na umycie przypalonego piekarnika zależny jest od stopnia przypalenia. Wiele osób korzysta ze specjalistycznych preparatów, przeznaczonych bezpośrednio do usuwania tego typu zanieczyszczeń. Jednak zarówno z lekkimi zabrudzeniami, jak i również tymi bardziej uporczywymi poradzić mogą sobie domowe środki, jakie zazwyczaj mamy w swoich kuchennych szafkach.
Ponadczasowa i skuteczna wydaje się być soda oczyszczona. Należy połączyć ją z wodą z zachowaniem proporcji 1:1. Po zmieszaniu powstanie gęsta papka, którą wystarczy nałożyć na zabrudzone miejsca i pozostawić na kilka godzin. Po upływie tego czasu można delikatnie wyszorować przypaloną powierzchnię, a następnie umyć piekarnik szmatką zwilżoną w letniej wodzie. Nierzadko zdarza się jednak, że pod ręką nie mamy sody oczyszczonej.
Ocet jest kolejnym składnikiem, który często wykorzystywany jest podczas sprzątania. Nie należy obawiać się jego zapachu, bowiem szybko się ulatnia i nie przenosi się na pieczone potrawy. Przypalenia piekarnika próbować można usunąć mieszaniną wody z octem. Otrzymaną miksturę należy nałożyć na zanieczyszczenia i po upływie 30 minut wytrzeć wilgotną ściereczką.
Kolejnym sposobem na wyczyszczenie przypalonego piekarnika jest przygotowanie mikstury wzbogaconej o kolejny składnik – płyn do mycia naczyń. Proporcje 4 łyżki sody, 5 łyżek octu i 5 kropli płynu należy ostrożnie ze sobą wymieszać, gdyż tak przygotowany preparat mocno się pieni. Całość wystarczy nałożyć na największe zabrudzenia i poczekać kilka godzin. Mieszanina tych trzech składników często wykorzystywana jest nawet przez profesjonalistów. Powinna skutecznie zmiękczyć tłuszcz i usunąć zabrudzenia powstałe w wyniku przypalenia.